Restaurace & Statek & Minimlékárna
U ROUBENÉ STUDNY CHVALETICE

Kvalitní vyzrálé hovězí maso BIO kvality s charakteristickou chutí a vůní pocházející z mladých býků nebo jalovic masného plemene Limousine. 

Nabídka - Vyzrálé hovězí maso


Nabízíme kvalitní, vyzrálé hovězí maso v BIO kvalitě z ekologicky chovaného skotu vlastní produkce. Maso pochází z mladých býků nebo jalovic masného plemene Limousine (a jeho kříženci). Dobytek se pase celoročně na pastvě a je krmen výhradně přirozenými krmivy. Samozřejmostí je vyloučení užívání antibiotik, hormonů, masokostních mouček, geneticky modifikovaných surovin apod. Jedná se o velmi kvalitní vyzrálé maso s charakteristickou vůní a chutí, ideální doba zrání je 10-20 dní. Po této době dostáváte na stůl úplně jiné hovězí, než jste zvyklí.

K prodeji zde:

Adresa: Bakaláře 42, 397 01 Písek (u kostela)
Otevírací doba: Út - Pá: 9:00 - 16:00 hod
Adresa: Chvaletice 47, Protivín
Otevírací doba: Čt - Ne: 11:00 - 22:00

Hovězí maso necháváme před bouráním minimálně 10 dní v chladicím boxu vyzrát  a poté vakuujeme do cca 1 kg balíčků.  Podle možností jsou někdy nabízeny celé půlky či čtvrtky. Maso bývá volně dostupné na výše uvedených adresách.

Objednávka:

Objednání je možné telefonicky na čísle 603 837 327, e-mailem na adrese statek@uroubenestudny.cz nebo přes formulář na spodu těchto stránek, poté Vám odpovíme, kdy bude maso přibližně k odběru. Prosíme o informaci na kterou provozovnu Vám máme maso připravit. 

Z naší nabídky masa:

Hovězí svíčková

U svíčkové preferujeme prodej pouze na celé kusy, jeden kus mívá zpravidla okolo 2 Kg. 
Vhodnost použití: Svíčková, pravá svíčková (fillet, ten­derloin) je velmi libový sval uložený podél bederní části páteře a v těle skotu je poměrně málo namáhán. To je hlavní příčinou, proč se svíčková vyznačuje jemnými vlákny a její maso je velmi křehké. Hodí se na přípravu pokrmů s rychlou přípravou, tzn. bifteků či steaků. Ovšem pozor, ab­sence tuku naopak znamená nepříliš výraznou chuť!
1 kg / 950 Kč

Vysoký roštěnec

Tento sval je za života zvířete málo aktivní (podobně jako svíčková), a díky tomu poskytuje velmi křehké, jemně vláknité a libové maso.  Nejčastěji se podává v minutkové úpravě, hodí se také k pozvolnému pečení vcelku, dušení či na přípravu závitků. Skvěle chutná v úpravě na přírodno, s houbami nebo podlévané červeným vínem. Využít lze při přípravě dušených plátků a španělských ptáčků. U steaků je velmi žádouci tuková vrstva, která je nositelem chuti. 
1 kg / 470 Kč

Nízký roštěnec

O něco málo tučnější než vysoký roštěnec.  Je skvělá také na roastbeef.
1 kg / 470 Kč

Hovězí zadní - spodní šál

Spodní šál  je objemný špalek zdánlivě libového masa. Vyznačuje se mírně hrubšími vlákny s vyšším zastoupením vaziva. Z toho důvodu je toto maso nejčastěji používáno na španělské ptáčky a na pečení.
1 kg / 320 Kč

Hovězí zadní - vrchní šál

Vrchní šál -  je možná jedno z nejkrásnějších mas napohled. Velký špalek masa připo­mínající kulatý pecen chleba výraz­né vůně hovězího masa a syté barvy. Má velmi široké použití, od tatarské­ho bifteku, přes masové špalky až po různé typy plátků.
1 kg / 320 Kč

Hovězí zadní - váleček

Vhodnost použití: Váleček je pro spoustu zákazní­ků nejideálnější maso na pečeni ke svíčkové omáčce. Je to kulatý podlouhlý špalek masa, ze kterého připravíte velmi pravidelné plátky. Na první pohled dokonalý kousek masa má vlastnosti jako spodní šál, i když Italové jej používají po svíčko­vé nejčastěji na carpaccio.
1 kg / 320 Kč

Hovězí zadní - velký ořech

Velký ořech – předkýtí  je v některých částech mírně tužší. Objemný střed oře­chu připomíná něco mezi válečkem a falešnou svíčkovou a má rovněž jemná vlákna. Vnější část ořechu je nejvíce namáhaným svalem tohoto šálu a pro svůj větší podíl kolagenu se hodí opravdu jen na pečení a du­šení.

Hovězí zadní - květová špička

Květová špička (rumpsteak) z mas­ných plemen patří mezi žádaná steaková masa. Připravují se z ní velké steaky s jemnými žilkami tuku a výraznou chutí. Ačkoliv v našich podmínkách je toto maso často vyu­žíváno na dušení a pečení, má určitě na víc (kromě uvedených steaků též tatarský biftek, carpaccio, roastbeef, atd.). 
Jako správně vyzrálý a udělaný steak je květová špička velice křehká (daleko křehčí než flank) a díky jemnému tukovému mramorování si zachovává charakteristickou chuť i šťavnatost. Pokud se steaky začínáte, vyzkoušejte právě květovou špičku.
1 kg / 320 Kč

Hovězí zadní - holubička

Holubička – (Kavalírka, plátek z kýty, tri tip roast, pastoren­stück, maminha), což je sval ve tva­ru nepravidelného trojúhelníku (při lepší představivosti křídlo holubice) na vnější části ořechu. Holubička je v případě masných plemen vyjímečnou částí velkého ořechu. Má povrcho­vé krytí lojem a jemné mramorování – ideální kombinace pro grilování.
1 kg / 320 Kč

Hovězí zadní - velká plec

Velká plec je z plece nejjemnějším masem a je proto často využívána k pečení a dušení. Nakrájená na kostky je velmi vhodná pro přípra­vu guláše. Lze z ní ovšem také při­pravit velké plátky a rolády. Je též typickým masem na burgundskou pečeni.
1 kg / 320 Kč

Hovězí zadní - kulatá plec

Kulatá plec je známá též jako fa­lešná svíčková, má jemně vláknité maso a skutečně často nahrazuje pravou svíčkovou při přípravě svíč­kové na smetaně.
1 kg / 350 Kč

Hovězí zadní - loupaná plec

Loupaná plec je masem ze střední části plece, odkud byla vyloupnuta lopatka. Má poněkud vyšší podíl vazivových tkání (silná blána na povrchu a šlacha ve středu svalu je dobrým poznávacím rysem) a pro­to se často marinuje nebo pošíruje. Při odstranění vazivových tkání je chutným masem na tatarský biftek nebo na minutkové úpravy na grilu (iron steak, top blade steak). Lou­paná plec je ale také masem  na omáčku. 
1 kg / 320 Kč

Hovězí přední - karabáček

Karabáček  je libovým zástupcem kližek, je umístěn mezi zadním masem (spodním šálem kýty) a kližkou. Skladbou připomíná maso z plece a má i podobné využití.
1 kg / 270 Kč

Hovězí přední - kližka

Kližka přední s husičkou – viz kližka zadní s karabáčkem, jen s tím rozdí­lem, že z přední kližky nepřipravíme pravé osobuko.  Vzhledem ke svému umístění a aktivitě je svalstvo velmi výrazně prorostlé šlachami, které však při tepelné úpravě nabobtnají a změknou – maso je díky tomu vláčné a štavnaté. Povrch masa je pokrytý tenkou blánou, kterou je před úpravou vhodné odstranit. Hovězí kližka nejlépe vynikne při pozvolném dušení, a to jak vcelku, tak pokrájená na kostky. Skvěle se hodí na guláš, lze ji však připravit i na bílém nebo červeném víně, houbách, kořenové zelenině, česneku či rajčatech. Karabáček využijete k pečení, dušení i vaření a hodí se také na závitky.
1 kg / 270 Kč

Hovězí přední - ossobuco

1 kg / 230 Kč

Hovězí přední - krk

Krk má uplatně­ní v kuchyni jako maso lehce prorost­lé tukem s hrubšími svalovými vlákny a vysokým podílem vaziva, proto je určeno především na dušení a va­ření. Očištěná svalovina krku se též výborně hodí na mletí.
1 kg / 270 Kč

Hovězí přední - bok bez kosti

Skládá se ze tří částí spojených vazivem, které se po rozdělení využívají k minutkové úpravě. Nejčastěji se podává vařený nebo dušený, lze ho také pomlít
1 kg / 270 Kč

Hovězí přední - Hrudí s kostí

Hrudí je ideální volbou při přípravě silných vývarů. Vařené maso lze využít jako vložku do polévek, ale podává se také samostatně nebo s omáčkami. Hrudí lze upravit pozvolným pečením nebo dušením, například podlévané vínem nebo pivem či potřené česnekem nebo hořčicí.
1 kg / 180 Kč

Hovězí přední - pupek

Dlouhý plochý sval je optimálně prorostlý tukovými žilkami a tvoří ho hrubá svalová vlákna. Skvěle chutná v kombinaci s tradičními omáčkami, dušený na kořenové zelenině nebo houbách. Dobře vyzrálé maso se používá k přípravě Flank steaku, který se opéká nebo griluje vcelku a poté krájí na tenké plátky.
1 kg / 230 Kč

Hovězí oháňka

Maso s kostí, které je základem velmi silných vývarů jedinečné chuti.
1 kg / 120 Kč

Hovězí srdce

1 kg / 80 Kč

Hovězí morkové kosti

Morkové kosti jsou střední části dlouhých kostí (ramenní, holenní, a stehenní) a spolu s řídkými kostmi nemusejí být jen základem několikahodinových vývarů (demi-glace). Morek používáme k přípravě morkových knedlíčků a můžeme jej dokonce ogrilovat
1 kg / 60 Kč

Hovězí  kosti - harfy

Harfy jsou krční a bederní obratle, žebra a hrudní kosti, které nebyly vykostěny načisto a obsahují tudíž do 20 % zbytkového masa.
1 kg / 50 Kč

Žebro

Vysoké i holé žebro se uplatní při přípravě silného hovězího vývaru. Ke změknutí masa je zapotřebí delší tepelné úpravy – vařené maso pak lze podávat samostatně s hořčicí a křenem nebo smetanovými omáčkami, využijete je do gulášové polévky nebo jako vložku do vývaru. Hodí se i k pozvolnému pečení a dušení, vrchní libový plátek z vyzrálého řezu lze využít na minutky.
1 kg / 150 Kč

Hovězí ořez

Ořez vzniklý při bourání a úpravě hovězího masa. Na přání je možné připravit libovější, nebo více tučný. Libovější lze použít do guláše, tučnější na mletí do hamburgrů, karbanátků, nebo sekané. 
1 kg / 130 Kč

Objednávkový formulář

Vaše jméno a příjmení*
Telefon:*
E-mail:*
Text objednávky:
Místo vyzvednutí: